Armina, het spirituele forum
Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Verstopte gootsteen  (gelezen 22595 keer)

LPChip

 • Beheerder
 • Lid
 • Offline Offline
 • Berichten: 2.204
 • Wat kan het leven toch mooi zijn.
  • Bekijk profiel
Verstopte gootsteen
« Gepost op: april 07, 2014, 06:55:32 pm »

Het gebeurd iedereen weleens dat de goodsteen niet meer goed doorloopt. Je kan dan dure gootsteen oplosmiddelen kopen, maar die doen het ook niet altijd even goed, met name als het een probleem is wat al langer speelt en uitgesteld wordt tot de gootsteen helemaal niet meer doorloopt.

Hier volgen wat tips.

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waardoor de gootsteen is verstopt. Vet vereist een andere aanpak dan bijv. haren of andere dingen.

Probeer als eerste om met een gootsteen onstopper of je daarmee genoeg druk kan creeren om de gootsteen te ontstoppen. Vaak, wanneer de gootsteen ontstopt is, bevind zich een blokkade in of nabij de zwanenhals. Het water kan daardoor niet weg. Als je dan een gootsteen ontstopper plaatst en je met snelheid een duwbeweging maakt, dan zorgt het water ervoor dat deze duw beweging als een schokgolf tegen de blokkade aan duwt. In de meeste gevallen kan dit ervoor zorgen dat de blokkade verzwakt en uit elkaar valt, waardoor het water weer goed weg kan stromen.

Wanneer je echter te maken hebt met vet, zal dit niet lukken. Hier komt de Live Hacker DIY methode.

Wat je nodig hebt is wat afwasmiddel, een waterkoker en een gootsteen ontstopper. Sproei wat afwasmiddel in de afvoerput en laat het even intrekken. Intussen vul je de waterkoker vol met kraanwater en zet deze aan totdat het water kookt.

Gooi het kokende water in de wasbak en wacht minimaal 2 minuten. (het is belangrijk dat de warmte van het kokende water het koude water verwarmt.

Gebruik nu de gootsteen ontstopper en probeer het kokende water nu richting de blokkade te duwen. Vetresten zullen nu wel afbreken.

Als het niet lukt, voer de procedure dan opnieuw uit. Let op, als de wasbak helemaal vol met water is, zal het niet lukken om dat water goed te verwarmen. In dat geval moet je met een emmer eerst tenminste 80% van het water eruit halen en in een werkende gootsteen afvoeren.

Door met heet water het koude water te verwarmen zal op gegeven moment de afvoer wel gaan werken. Als de gootsteen eenmaal leeg is, vul dan opnieuw een waterkoker vol met water, laat dit koken, en spoel na.

Let op, de kans is groot dat je daarna een onaangename lucht uit de wasbak gaat krijgen. Dit is normaal en trekt vanzelf weg.
Gelogd
Bedenk niet wat je morgen kan gaan doen, maar doe het gewoon!

Als je met een ernstig probleem geconfronteerd wordt, denk dan zeer goed na. Is er een oplossing, dan heeft het geen zin u op te winden. Is er geen oplossing, dan heeft het geen nut u op te winden.

Twijfel is niet meer van deze tijd. Twijfel betekent gewoon nee!

Ferdi

 • Nieuw lid
 • Offline Offline
 • Berichten: 1
  • Bekijk profiel
Re:Verstopte gootsteen
« Reactie #1 Gepost op: mei 18, 2018, 09:50:55 pm »

Beste,
1)
De afvoerleiding van een keukenspoelbak bevat restanten van verteerbaar organisch materiaal.
De afvoerleiding van een wasmachine bevat altijd slijmachtige restanten van wasproducten en wasverzachters, aaneengeklit met haar en stof.
De afvoerleiding van een wastafel bevat altijd zeepresten die verstrengeld zitten in haren.
Al deze verstoppingsvormen zijn van hoofdzakelijk organische aard, dit wil zeggen dat deze organische verbindingen chemisch zodanig zijn opgebouwd dat wanneer men er water (H≤O) aan onttrekt, deze verbindingen degenereren (om het simpel uit te leggen) en weg gespoeld kunnen worden met water. Maar hoe onttrek je nu water aan zo'n molecule ? Dit is hoe een (goede) ontstopper werkt: bijvoorbeeld een geconcentreerde oplossing van H≤SO4 (zwavelzuur) dit heeft een dermate hygroscopisch (wateronttrekkend) effect dat het organisch materiaal in je afloop verkoolt, ontbindt en kan weg gespoeld worden, bovendien is het mengen van water met zwavelzuur enorm exotherm (geeft warmte vrij) daardoor zal het vrijgezette water snel verdampen. Zwavelzuur dat begint te koken in aanwezigheid van water is vrij spectaculair maar eigenlijk ook gevaarlijk, het is een zeer sterk en irriterend zuur. Bescherm je met ruimzichtbril, zuurvaste kledij en plastic handschoenen. Doe dit ook niet met koperen, loden of zelfs verchroomde sifons... ze corroderen meteen weg.
2)
In de meeste gevallen kan men zeer eenvoudig ook de sifon in de afloopleiding afbouwen en vrijmaken, een ietwat vuil werkje maar wel heel efficiŽnt.
3)
Wanneer de afvoerleiding gemakkelijk bereikbaar is, kan je ook met een rioolrat op een hogedruktoestel de leiding vrijspuiten (een rioolrat is een flexibele hogedrukslang met vooraan een spuitkop die 1x naar voor en 4x naar achter spuit waardoor hij zich in de verstoppingsprop boort en het vuil achteruit spuit)
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.075 seconden met 22 queries.